KatiHirsikangas

Myydään pitovaikeuksien vuoksi

Ensimmäistä ja tuskin viimeistäkään kertaa tästä asiasta avaudun. Nimittäin siitä kuinka heppoisin perustein ihmiset koiria ottaa ja vielä helpommin niistä luopuvat. Tämän bloggauksen kuvissa on ihan oikeita koirakohtaloita; muutamassa minuutissa silmäilemällä erästä nettipalstaa löytyi nämä - ja satoja muita ilmoituksia uutta kotia etsivistä koirista. Millaisia ajatuksia nämä teissä lukijoissa herättää?

Ihan totta joo - joskus todellakin on parempi että koiralle etsitään uusi koti tai elämässä tapahtuu jotain niin odottamatonta että koirasta on pakko luopua. Mutta onko oikeasti esimerkiksi muutto ja opiskelun alkaminen sellainen asia mihin ei ole voinut varautua muutamia kuukausia aikaisemmin kun koiran on hankkinut? Entäpä halu matkustella - hyvä syy antaa koira pois - vai voisiko vaihtoehtona olla esimerkiksi koiralle hoitopaikan etsiminen matkojen ajaksi kun koira kerran rakas ja ihana on? Ei jakseta opettaa nuorta koiraa pysymään pihassa irti niin myydään pois? Isolle aktiiviselle koiralle etsitään uutta kotia jossa ollaan valmiita lenkkeilemään koiran kanssa joka päivä? Avioeroja, muuttuneita elämäntilanteita, ihmisvauva tulossa, pitovaikeuksia…. Pitovaikeudetkin hyvin osoittautuu ihan omistajasta johtuviksi - koiraa ei ole koulutettu eikä kouluttamiseen sitouduta joten sisälle pissaava, sisällä haukkuva, remmissä vetävä ja eroahdisteinen koira pistetään eteenpäin. Mukavaa tietty kun siinä samalla saa muutamia satasia rahaakin ja pääsee ongelmasta eroon johon itse ei jaksa paneutua.

Mikä hemmetti tässä ihmisten ajatusmaailmassa nykypäivänä oikeen mättää? Onko koira elävä olento, tunteva yksilö, seuraeläin vai onko se sittenkin sama asia kuin uusi käsilaukku, polkupyörä tai lehden irtonumero jonka voi hankkia, käyttää ja viskata menemään kun syystä tai toisesta ei enää innosta? Missä vaiheessa rakkaasta koirasta tulee tarpeeton ja ongelma josta täytyykin nyt kiireellä päästä eroon? Ja minne se koira päätyy? Tätä mietin usein kun näitä ilmoituksia selailee ja koirista kiireellä halutaan eroon päästä. Onhan noita juttuja mediaankin päässyt kun koiria on annettu minne sattuu ja sitten onkin selvinnyt että koiran uusi omistaja onkin jotain aivan karmeaa ja koiria on kärsinyt tai menehtynyt laiminlyöntien ja väkivallan vuoksi. Onneksi kunnon kasvattajat ja rescuejärjestöt kantavat vastuunsa välittämistään koirista ja luopumisen sattuessa ottavat vastuun uuden kodin etsinnästä; mutta sitten on nämä randompaikoista hankitut koirat kenen kauppasopimukseen ei tuki ja turva kuulu. Näitä kierrätetään ja myydään missä sattuu, kelle tahansa.

Ihmiset - oikeasti - miettikää koiran hankintaa. Ei vain seuraavaksi pariksi kuukaudeksi tai vuodeksi eteenpäin. Koiran omistaminen on paljon muutakin kuin hellittelyä sohvalla ja lenkkejä auringon paistaessa silloin kun omistajan aikatauluun sopii. Koiran omistaminen maksaa aikaa ja rahaa - hyvin pitkälle tulevaisuuteen. Koiraa täytyy myös kouluttaa ja opettaa - tätäkään ei moni tunnu ymmärtävän. Lassie ja Susikoira Roi on mielikuvitushahmoja ja yksikään koira ei sellainen ole eikä sellaiseksi tule ilman että omistaja asialle jotain tekee. Ihmisten elämässä tapahtuu paljon muutoksia enkä jaksa ymmärtää miten koiraa hankkiessa ei mietitä näitä "mitäs sitten jos" tilanteita. Jos se "jos" tilanne onkin sitten sellainen ettei yli päästä ilman että koiralle on pakko uusi koti löytää - tehkää se vastuullisesti ja aikaa siihen käyttäen. Jos omat keinot ei riitä niin kysykää apua tutuilta koiraihmisiltä voisivatko auttaa tai vaikka Kodinvaihtajat ry:ltä.  Älkää kaupatko koirianne netissä eteenpäin ihan kelle sattuu kiireellä - olette ainakin sen verran velkaa koiralle jonka otitte perheenjäseneksi ja nyt luovutte.
Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Oikealla asialla olet. Minuakin mietitytti jaksanko ulkoiluttaa riittävästi nuorta liikuntaa tarvitsevaa koiraa. Alkaako jossain vaiheessa ikä painaa, eikä enää kykene? Uskon kuitenkin, että koiran motivoivan liikkumaan ja pitävän kuntoanikin yllä. Useita koiria jo ollut, joten tiesin mihin sitoudun. Huolestuttaa silti pidempi matka ja koirasta erossaolo. Voi olla minulle vaikeampaa kuin koiralle, joka kyllä saa hyvän hoidon. Siitä on jo sovittu.

Tämän blogin suosituimmat