KatiHirsikangas

Empiirinen tutkimukseni aiheesta "kuinka lämpö autossa nousee helteellä"

Säätila testin aikaan
Kävin paikallisessa Lidlissä tuossa jokunen aika sitten. Aikaa vierähti noin 20 minuuttia ja sanomattakin selvää että auto oli sauna kun sinne palasin. Koirien jättämisestä kuumaan autoon on paljon keskusteltu (onneksi) mutta valitettavaahan se on että moni ei siltikään tajua faktoja. Ajatellaan että "minä vain pistäydyn tuossa kaupassa - ei mee kauaa" ja ajatellaan että kylläse koira nyt sen verran pärjää kun ikkunat laittaa raolleen.
Klo 1423, 1433 ja 1443.

Innostuin sitten mittaamaan tuolla meidän rimpulamallisella sisälämpömittarilla kuinka se lämpö kohoaa autossa sen 20 minuutin aikana minkä itse juuri sielä Lidlissä shoppasin. Kauppareissuksi siis aika nopeasti toimittu. Mainittakoon että luonnollisesti omat koirat lojui kotosalla Lidl-reissun aikana - eikä sielä autossa parkkiksella.

Lämpötila mittarissa oli kello 1423 +28C kun kävin sen mittarin autoon kiikuttamassa. Väliaikaa kävin ottamassa kello 1433 - +40C. Kello 1443 mittarissa oli +46C. Auto oli suht aurinkoisella paikalla omassa pihassa mutta niinhän nuo kauppojen parkkiksetkin aukeita yleensä on eikä varjopaikkoja juurikaan ole. Ikkunat oli raollaan mutta eipä kauheasti apua.
Ilmatieteen laitoksen mukaan about noihin aikoihin meidän suunnalla oli pihalla lämmintä +30C.

Testaus tapahtui meidän erikoista tavaraa pursuavassa
lähiöpihassa
Vantaalla. Kuvan autossa siis mitattiin.
Joten ei mulla sitten muuta tällä kertaa kuin että ihan oikeasti - älkää jättäkö niitä koirianne sinne autoihin hankkimaan lämpöhalvausta ja panikoimaan kuumuudesta edes siksi aikaa kun haette kaupasta jotain. Kyllä se vaan niin on helteellä ei kauaa siihen mene kun auton lämpötila on sitä luokkaa että se on koiralle tosi paha paikka. Ja muistathan että jos näet koiran autossa näillä helteillä - toimi. Soita 112, koita löytää omistajat ja hätätilassa riko vaikka auton ikkunat - älä kävele ohi ja päivittele asiaa myöhemmin SoMessa - toimi!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Jos ottaa helteillä koiran mukaan ostoksille niin koiranomistajahan tietää ne tavaratalot ja marketit, joissa on parkkihalli. Valitettavan vähän niitä on, eikä parkkialueilla varjoa tuovia puitakaan.

Joskus auto on jätetty jonkun marketin varjoseinustalle kiellettyyn parkkipaikkaan, ja olen ennen ostoksia käynyt sanomassa infossa että ei kannata kuuluttaa, autossa on koira eikä teillä ole muuta varjopaikkaa.

Tämän blogin suosituimmat