KatiHirsikangas

Koirat DNA-testissä: yllättäviä sekoituksia meillä asustaa :D

Saimme tuossa kimmokkeen kaverin Facebook-päivityksen innoittamana teettää meidän koirista DNA-testit rotujen selvittämiseksi. Kyseinen testi on Wisdom Panel.  Eihän nämä mitään pommin varmoja ole joten ihan humoristisella asenteella "kattotaan mitä DNA-paljastaa" nämä teetettiin kahdelle koiralle joista eniten meitä on mietityttänyt mitä koirat sisältää. Google kertoi kuitenkin tämän Wisdom Panelin olevan eniten oikeaa tietoa tuottava vastaavista tee-se-itse testeistä. Tosin, melkoisia tuloksia tämäkin testi on tuottanut eli todella metsään mennyt. Esimerkiksi täysin rotupuhtaita koiria on testattu ja tulokseksi saatu jotain ihan muuta. Testi on ameriikkalainen ja testin tuottajan rotukanta ei tunnista Espanjassa hyvin yleisiä rotuja - Andalusian podencoa ja galgoa (espanjanvinttikoira). Osasimme siis odottaa ettei testien tulos ole ihan luotettava. Rodut mitä testi ei tunne näkyvät tuloksissa "mix" statuksella. Tulos kuitenkin määrittää mahdolliset rodut mitä tuo mix saattaa sisältää.

Tilasimme tuplatestipakkauksen Amazonin kautta. Yhden testin hinnaksi tuli palautuspostikuluineen USA:an noin 80 euroa. Testipakkaus sisälsi koiran näytteenottoon tarvittavan pakkauksen. Näyte otettiin CSI tyyliin koiran poskesta, solunäyte siis ja tämä postitettiin takaisin. Näyte rekisteröitiin tietokantaan ja tuloksista tuli sähköposti-ilmoitus.

Mustin testi

Klikkaa isommaksi Mustin analyysi
Musti on syntynyt (passin mukaan) 1.3.2014. Musti on löytynyt roskiksesta Malagan läheltä pienenä pentuna. Meille Musti matkasti syyskuussa 2014. Galgomix - sehän se on. Kokoa Mustilla on nyt 18kg ja korkeus 53 cm. Se meitä mietitytti että mikä tämä mix on. Veikkaus oli että kyseessä on galgopointterimix - ei mikään harvinainen yhdistelmä Espanjassa. Tulosten mukaan kuitenkin omistamme…… Nöffidallumixin! Eli toinen vanhemmista on 50% dalmatian koira - toinen puoli jotain muuta. Toinen vanhemmista puolestaan on 50% newfoundlandin koira -  toinen puoli jotain muuta. Mix-osuuden koostumukseksi testi veikkasi jotain näistä: irlannin setteri, greyhound, tanskandoggi, sileäkarvainen noutaja, lhasa apso.

Dalmatialaista Mustissa varmasti voi ollakin - onhan sen rinta valkoinen ja siinä on dalmispilkkuja. Tuo newfoundlandin koira…. Voi elämä! Apso? Ei sitäkään.

Jimin testi


Klikkaa isommaksi Jimin analyysi
Jimi on niin ikään Malagan seudulta löytynyt, kadulta kuljeksimasta yksinään. Passin mukaan Jimi on syntynyt 1.2.2010 ja tullut on meille tammikuussa 2011. Meillä on vahvana veikkauksena ollut terrierimix - tarkemmin sanottuna russelin ja podencon penikka. Jimi on noin 8kg ja korkeutta 30cm.
Testin mukaan omistamme…. Tiibetinspanieli/shih tzu/vihikoira/yorkkimixin! Tämä mix-osuus avataan sisältäväksi mahdollisesti rottaterrieriä, manchesterin terrieriä, schipperkeä ja saksanpaimenkoiraa.

No ei siinä mitään - mä olenkin haaveillut vihikoirasta. Ei tarvitse haaveilla enää kun mullahan on ollut sellainen jo neljä vuotta! Justiinsa :D
Musti 

Jimi 
DNA ei koskaan valehtele, eikös se niin ole. Erehtyväinen tosin saattaa olla. En tiedä miten lähellä nämä meidän koirista löydetyt rodut sitten on DNA:n puolesta niitä rotuja mitä olemme epäilleet koiriemme olevan - vai perustuuko testit lähinnä arvontaan. Ihan hauskaa kuitenkin.

Omiin koiriin suhtautumista testi ei luonnollisesti muuta. Yhtä rakkaita. Mutta niinhän se on - kun koiran kadulta löydät tai roskiksesta kaivat, et voi koskaan tietää mitä saat.

Tässä vielä video kun joulunpyhinä nöffidallumix ja tiibetinspanieli/shih tzu/vihikoira/yorkkimix juoksivat metsässä.


Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Mielenkiintoista, sanoisin minäkin. Mutta jos oikein ymmärsin niin kyseessä on jenkkilän testi, ja siellähän on rotuja paljon vähemmän kuin esimerkiksi täällä koirarotuja keräilevässä Suomessa, jotta onkohan siellä läheskään kaikista tietokantojakaan.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Oliko Suomen pystykorva, Lapin porokoira tai Suomen ajokoira siellä rekisterissä?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Justiinpa niin. Vanhana kehä- ja KV-tuomarisihteerinä väittäisin että sieltä puuttuu rotuja vino pino.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #4

Onko koirilla oikeasti jossain kaikkien koirarotujen dna-kortisto? Tai paremminkin ihmisillä koirista tietokanta.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #5

Tästä ei näy milloin on päivitetty, mutta luulisi olevan ajan tasalla. Siitä ei tietoa mitä jenkeillä on:

http://www.koirangeenit.fi/projektit/tutkimusproje...

PS. Suomi on kärkisijoilla, ellei kärjessä eri rotujen määrässä, Kennelliiton sivuilta:

Kansainvälinen koiranjalostusliitto, FCI, on hyväksynyt 358 rotua, joista Suomessa on noin 320. Suomessa on myös Pohjoismaisen Kennelunionin, PKU:n, hyväksymiä rotuja.

Katsoin vielä jenkkilän rotujen määrän, USA ei kuulu FCI:hin: With 184 AKC-recognized (AKC = American Kennel Club) breeds to choose from

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #6

Huisin paljon rotuja, sitten roduttomat siihen päälle, minulla on ollut kolme rotukoiraa ja monia serobeja. Kaikissa on omat puolensa, mutta nyt minulla on niin hyvä koira ja se näyttää periyttävän hyvää luonnettaan ja siitä olen kiitollinen.

Käyttäjän KatiHirsikangas kuva
Kati Hirsikangas

Juu - näitä AKC-rotuja ennimmäkseen tuossa Jenkkitestissä on, suomalaisista löytyy kyllä pystykorva ja lapinkoira.

Noita espanjalaisia rotuja espanjanvinttikoiraa (galgo) ja andalucian podencoa ei tosiaan löydy listoilta - mitä näissä meidän testatuissa koirissa varmasti on.

Tässä linkki koko testin rotukirjastoon:
http://www.wisdompanel.com/breed_count_matters/bre...

Tämän blogin suosituimmat