KatiHirsikangas

Vierailu krakovalaiseen koiratarhaan

Olimme pienellä retkellä Puolassa, Varsovassa ja Krakovassa. Pakko oli tietenkin sisällyttää käynti myös paikallisella koiratarhalla Krakovassa. Tarhalla on hyvät nettisivut josta voi katsoa millaisia koiria ja kissoja sielä kodittomana asustaa, nettisivuista on osa myös englanniksi. 

Tarhalla ei ilmeisesti ole kovin montaa englantia taitavaa täysi päiväisesti. Olin aikaisemmin yhteydessä heihin sähköpostin ja Facebookin välityksellä halutessani tiedustella että onko vierailumme ok mutta en saanut vastausta sieltä. Asuimme Krakovassa ihanassa Puro hotellissa jonka ystävällinen respa soitti sitten puolestamme tarhalle ja järjesti vierailun. Käyntimme aikana ei myöskään paikalla ollut englannin taitajia mutta saimme omatoimisesti tutustua paikkaan. Ennen lähtöämme kävimme hakemassa kasan ruokaa tuliaisiksi kissoille ja koirille. Tarha sijaitsi noin 15 minuutin taksimatkan päässä Krakovan keskustasta, lentokentälle vievän tien varrella. Taksimatkalle tuli hintaa suuntaansa noin 5 euroa.Tarhaa ylläpitää eläinsuojeluyhdistys, palkatun henkilökunnan lisäksi hommia oli tekemässä ja koiria hoitamassa myös vapaaehtoisia. Paikka oli monellakin tapaa positiivinen yllätys - niin kuin hyljättyjen eläinten säilytyspaikka vaan voi olla. Itä-Euroopassa varsinkin monessakin paikkaa koiratarhat voivat olla hyvinkin karuja sekä likaisia ja eläinten hyvään hoitoon ei yksinkertaisesti ole rahaa. KTOZ:n tarhalla oli yllätävän siistiä sekä eläimet vaikuttivat hyväkuntoisilta - näkyviä vammoja ei juurikaan ollut, kukaan ei vaikuttanut sairaalta ja koirat eivät olleet laihoja. Ihan liikaa koiria sielä tietenkin oli, noin 450. Yksikin koditon ja hyljätty koira on liikaa. Oli pieniä koiria, isoja koiria, pentuja, nuoria, vanhoja. Ja kissoja myös.

Koirat oli jaoteltu urosten ja narttujen puoliin. Häkeissä oli useampia koiria, löytyi myös puutarhahäkkejä sekä yhden koiran tiloja niille jotka eivät oikein muiden kanssa tule toimeen. Isoimmista läheistä oli pääsy myös sisätiloihin sekä kaikissa häkeissä oli kopit jotta koirat pääsivät halutessaan varjoon tai häkit oli katettuja. Kaikissa häkeissä oli koirilla vettä saatavana. Aitaukset olivat kaikin puolin asianmukaiset ja rakennettu hyvistä ja kestävistä materiaaleista, puutarha-aitauksia lukuun ottamatta häkeissä oli betonipohja mikä helpottaa puhtaana pitoa. Osa koirista oli hieman varautuneita meitä uusia ihmisiä kohtaan mutta suurin osa oli iloisena heiluttamassa häntää ja pyytämässä huomiota. Ihania koiria kaikki tietenkin - ja ikävältä tuntui heidät sinne jättää.

Blogin Facebook-sivuilla on oma albumi jossa lisää kuvia tarhasta ja asukeista. Kuvasin myös pienen videon kulkiessani loputonta käytävää jonka varrella oli häkki toisensa perään.Voin suositella kaikille matkustaessaan vierailua paikallisella löytöeläintarhalla ja käyttämään pienen osan lomabudjetistaan hyljättyjen eläinten hyväksi.


Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Ei aivan ensimmäiseksi tulisi mieleen lähteä kulkukoiria lomareissulla katsomaan;) Pojot siitä!

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Minulle tuli täällä Kreikassa. Mutta se tietty SAATTOI johtua siitä, että aika *huh-huh* tapaus niistä tuli minulle kertomaan... ;)

Käyttäjän kirsikallio kuva
Kirsi Kallio

Koskettavat kuvat. Kunpa vaan löytyisi koirille kodit.

Onni Siemen

Voisin käyttää pienen osan lomabudjetistani siihen, että irtokoiraongelma hoidettaisiin asiallisesti eli löytökoirat lopetettaisiin.

Käyttäjän KatiHirsikangas kuva
Kati Hirsikangas

Koirien lopettaminen on todettu ihan WHO:n ja lukuisten muiden asiantuntijaorganisaatioiden toimesta maailman laajuisesti erittäin kehnoksi tavaksi hallita kulkukoirapopulaatiota. Tehokkaimmat keinot on sterilisaatioprojektien tukeminen ja valistaminen. Koirien hylkääminen ei lopu sillä että ihmisten tarhoille tai kaduille hylkäämät koirat lopetetaan - sillä koiria hyljätään koko ajan lisää. Tehokasta on kulkukoirien sterilointi jotta ne eivät lisäänny - sekä ihmisten valistaminen siitä että koirat tulee steriloida ettei ei-toivottuja pentuja synny - eikä koiria saa hyljätä. Myös kodittoman koiran koiran adoptio edistää tilannetta osaltaan jos koiran paikka on talossa auki - sen sijaan että teetetään lisää pentuja.

Tämän blogin suosituimmat

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset