KatiHirsikangas

Leishmania - onko syytä paniikkiin?

Olen osallistunut tänään useampaankin keskusteluun Facebookissa mitkä ovat saanet kipinän liittyen Eviran tiedotteeseen jossa kerrottiin leishmanian tarttuneen Suomessa koirasta koiraan. Tiedote kannattaa klikata auki ja lukea, mutta lyhykäisyydessään - Espanjassa matkalla ollut siitoskoira tartutti Suomeen palattuaan perheen kaksi muuta koiraa astumisen ja tappelun seurauksena. Tiedotteessa kerrotaan myös taudin voivan tarttua ihmiseen. Eviran tiedotetta on myös uutisoitu laajasti mediassa tänään. Ajattelin nyt kerätä tähän samaan postaukseen asiasta heränneitä ajatuksia, omaa kokemusta ja tietämystä leishmaniasta sekä tietolähteitä asiaan liittyen.

Suomessa on leishmaniaa sairastavia koiria ja taudin tuntemus on viime vuosiin asti ollut melko vähäinen. Tautia on pelätty - ja sillä on peloteltu. Kyseessä on vakava tauti, mutta ei välttämättä tappava. Koiran aikainen diagnoosi on taudin hoidon kannalta tärkeää jotta hoito voidaan aloittaa. Lääkehoidolla on saatu hyviä tuloksia aikaan ja koirat ovat eläneet hyvinkin pitkän ja onnellisen elämän, jopa täysin oireettoman. On myös tapauksia joissa virus on saatu jopa katoamaan koiran elimistöstä niin ettei vasta-aineita ole enää testeissä näkynyt.

Leishmania - levinneisyys - lähde WHO


Mikä leishmania sitten on? Leishmania on loistauti joka tarvitsee tarttuakseen hietasääsken. Kyseistä lajia ei elä Suomessa, mutta leishmania-alueilla vieraillessa tartunnan mahdollisuus on aina olemassa. Kuten kartasta näkee - leishmaniaa esiintyy Etelä-Euroopan alueella paljon. Tästä englannin kielisestä linkistä voi lukea lisää taudista ihmisillä - mutta tärkeimmäksi faktaksi tässä yhteydessä haluaisin nostaa sen että tartunta tapahtuu hietasääsken välityksellä. Moni ei taida tietääkkään että leishmania ihmisillä on toiseksi yleisin loissairaus heti malarian jälkeen? Raportoituja tapauksia ei ole että ihminen olisi saanut koirasta tartunnan. Kuten Eviran tiedotteessa mainitaan - leishmania voi tarttua ihmiseen - mutta mitä siinä ei mainita on että näitä tartuntoja (koirasta ihmiseen) ei ole koskaan raportoitu eikä Suomessa elä hietasääskiä mikä on se välittäjäksi tarvittava hyönteinen. Leishmaniasta ihmisellä voi myös lukea tämän suomenkielisen linkin kautta.

Suomeen vastuullisesti toimivien yhdistysten kautta leishmania-alueilta tuotavat rescuekoirat testataan leishmanian varalta muiden tarttuvien tautien lisäksi. Koirista tehdään lisäksi lähtömaassa virkaeläinlääkärin toimesta TRACES-rekisteröinti jonne rekisteröidään koiran terveystiedot - systeemi mikä on luotu juuri tautitilanteen kontrolloinnin varalle. Vaikka koiran testit näyttäisivätkin että koiralla ei leishmaniaa ole - on koiran adoptiota hankkiville usein kerätty tautiin liittyvä tietopaketti internet-sivuille sekä leishmaniasta keskustellaan vielä erikseen. Tämä juuri siksi että tauti voi itää jopa monta vuotta eikä näy testeissä. Leishmanian oireet voivat olla hyvinkin moninaiset joten tauti kannattaa pitää mielessä ja pyytää eläinlääkäriä ottamaan testi jos koira kehittää erikoisia oireita. Kynsien pitkä kasvu, karvanlähtö ja epämääräiset iho-oireet yleiskunnon huonontumisen lisäksi ovat melko tavallisia oireita. Hoitamattomana pitkälle edennyt leishmania voi johtaa koiran kuolemaan taudin iskiessä koiran sisäelimiin. Aikainen diagnoosi, asiantunteva eläinlääkäri ja lääkehoito ovat avaimet onnistuneeseen taudin hoitoon.

Leishmania ei todellakaan ole mikään "kodittomien koirien" tauti - sillä hietasääsket eivät tiedä ketä he pistävät. Näin ollen kaikki leishmania-alueilla vierailevat koirat ovat riskiryhmää taudin saamisen suhteen. Eviran tiedotteen koira ei ollut rescuekoira, vaan ihan tavallinen Suomi-koira joka oli käynyt Espanjassa ja tartunnan saanut. Tapaus osoittaa sen että oli sitten kyseessä hienon sukutaulun omaava koira astutusreissulla, perheensä kanssa matkaileva koira tai tarhalle hyljätty koira - kaikilla on mahdollisuus tauti saada - se ei vaadi kuin sen yhden hietasääsken piston. Vastuullisten rescuetoimijoiden kautta Suomeen tulevat koirat testataan leishmanian varalta usean muun lähtöalueen tarttuvan taudin varalta - sekä yhdistykset tiedottavat asiasta. Onko tilanne sama tavallisten matkustajien kanssa tai näyttelyreissuille menevien koirien omistajien? Testaavatko he koiransa saapuessaan - tai tietävätkö he edes koko leishmaniasta ja taudin kuvasta? Tai muistakaan matkustuskohteensa mahdollisista riskeistä koiran terveydelle? Ekinokokoosilääkityksen ottamisen palatessa Suomeen laiminlyö moni, osa tietämättään että se on maahantuontimääräys joka koskee myös suomalaisia koiria jotka ovat olleet matkalla lähes kaikkialla Euroopassa. Osa tekee sen tietoisesti koska lääkityksen hankkiminen vaatii käynnin paikallisella eläinlääkärillä ja merkintää passissa - mutta koirien passeja harvemmin tarkastetaan ja koska omistajat ei vaivaa lääkityksen hankkimiseksi jaksa nähdä - tällä toimella aiheutetaan myös vakavaa tautivaaraa Suomessa oleville koirille - ja ihmisille.

Onko siis syytä paniikkiin siksi että Suomessa on ensimmäistä kertaa todettu tapaus jossa koirasta koiraan on levinnyt tartunta? Mielestäni ei ole. Miksi?


  • tartuntoja koirasta koiraan on maailman laajuisesti todettu äärimmäisen vähän
  • tauti ei tartu koirasta ihmiseen, eikä Suomessa koska hietasääskiä ei meillä elä
  • leishmaniaa pystytään hoitamaan - Suomessa on useita taudin tuntevia eläinlääkäreitä
  • oikealla lääkinnällä pystytään koiraa hoitamaan hyvin tuloksin
  • leishmania ei ole kuoleman tuomio koiralle 
  • Suomessa ei elä hietasääskeä joka on leishmanian välittäjä hyönteinen

En halua vähätellä leishmaniaa vakavana sairautena - mutta toivon myös että Eviran raportoimat tapaukset ei aiheuta turhaa paniikkia. Suosittelen kaikkia lukemaan alle listaamani linkit aiheeseen liittyen, testauttamaan koiransa jos matkustaa leishmania-alueille, yleistasolla tutustumaan tautiin ja tartuntaa epäillessä ottamaan yhteyttä taudin tuntevaan eläinlääkäriin. 
  • Koirien leishmaniaasi - kirjoittanut eläinlääkäri Susanne Kamu (Pet Vet Kamu, Fuengirola)
  • Leishmanioosi koiralla - kirjoittanut eläinlääkäri Elisa Välimäki (Koira-Kissaklinikka, Turku)
  • Canine Leishmaniasis - Companion Animal Parasites Council 
  • Matkailevan koiran loisriskit - kirjoittaneet Anu Näreaho ELT, Eläinlääketieteellisen parasitologian yliopistonlehtori, Helsingin yliopisto sekä Seppo Saari, ELL, Tarttuvien tautien erikoiseläinlääkäri, MSD Animal Health


Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Tämän blogin suosituimmat